Boom-ul capatat de imobiliarul romanesc a dus implicit la cresterea numarului agentiilor imobiliare din toate categoriile. Daca marii jucatori ai pietei internationale patrund sustinut in peisajul autohton, agentiile imobiliare "de apartament" s-au inmultit la randul lor foarte rapid. Cresterea preturilor la apartamente inregistrata in ultimii ani a impulsionat si mai mult ideea de afacere profitabila oferita de agentiile imobiliare.
Pe o piata apreciata de marii jucatori aproape de saturatie si inainte de mult trambitata aderare, parerile sunt impartite vizavi de capacitatea micilor agentii de a face fata in urmatorii 2-3 ani.
"In proportie de 20% agentiile de cartier or sa dispara pana in 2007", ne-a declarat Zoltan Haller, general manager al agentiei imobiliare Zoltim Trading. Estimarile acestuia par sa fie si mai pesimiste pentru viitorul micilor agentii, dintre care "aproape jumatate vor disparea pana in 2008-2009".
Daniel Chioariu, directorul de vanzari al Terra Residece, atat dezvoltator cat si agent al unui proiect imobiliar situat in Voluntari, in apropiere de Scoala Americana, ne-a declarat ca agentiile de cartier "vor rezista cu siguranta momentului aderarii, pentru ca spre deosebire de agentiile mari, pot face rabat de la anumite reguli, precum procentul acordat agentului sub forma de comision, care va fi mai mic".
Daca analisti ai pietei intrezareau eforturi mai mari depuse de miciile agentii pentru a se mentine profitabile, cele mai multe vor ramane rentabile atat timp cat "se vor adapta la noile cerinte ale pietei", apreciaza Haller.
In acest sens, "vor fi ajutate de legile din domeniul imobiliar care reglementeaza statutul acestora", subliniaza Haller, care este convins ca modelul european va fi urmat indeaproape si pe plan autohton. Astfel, agentiile nu vor mai fi niste simpli intermediari, ci "vor include in serviciile