Decizia ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu de a raspunde cu aceeasi moneda statelor care impun restrictii muncitorilor romani, s-ar putea dovedi a fi una cat se poate de inutila. In mod logic, cati muncitori, locuitori ai unei tari unde salariul mediu este de peste 1.500 de euro si-ar propune sa lucreze ogoarele mioritice pentru 370 de lei?! Se pare ca ministrul de resort nu si-a pus acesta intrebare, iar decizia care trebuie luata ii apasa vadit pe umeri.
"Nu Ministerul Muncii decide daca vom actiona in reciprocitate. De fapt, nu doar el. Vom stabili daca impunem restrictii impreuna cu alte organisme", a spus Barbu dupa ce a "scapat porumbelul" - "Romania ar trebui sa aplice restrictii pentru statele membre ale Uniunii Europene care nu isi vor deschide piata muncii pentru lucratorii romani". Oficialul MMSSF a afirmat ca, in opinia sa, Romania ar trebui sa se gandeasca la eventuale restrictii pentru unele state din UE, care "isi modifica pozitia fata de ceea ce au aplicat ultimului val", de integrare europeana.
Barbu a mentionat ca pana in prezent niciun stat UE nu a transmis notificarea catre Comisia Europeana, pe care ar trebui sa o faca in cazul in care va aplica restrictii.
Ne vor 9 tari
Sapte din cele 10 state care au intrat in mai 2004 in UE au anuntat ca isi vor deschide piata muncii pentru Romania, in timp ce Malta, Ungaria si Letonia nu s-au pronuntat inca. Dintre vechii membri UE, Finlanda si Suedia au anuntat ca deschid piata muncii, Marea Britanie si Irlanda vor impune restrictii (desi in 2004 nu au facut-o), in timp ce state precum Austria sau Germania au impus restrictii si la momentul aderarii celor 10 state in mai 2004. In total, 15 membri UE nu s-au pronuntat inca.
Cu o zi in urma, Cipru, Slovenia si Lituania au anuntat ca vor deschide piata muncii. Ministrul Gheorghe B