- Diverse - nr. 230 / 22 Noiembrie, 2006 Pentru a obtine un raspuns la intrebarea cat de rationala este alimentatia intr-o unitate scolara, am incercat un prim raspuns, vizitand internatul-cantina al Grupului Scolar Industrial "Avram Iancu" din Targu-Mures. Interesul nu este tocmai intamplator. Arta culinara evolueaza in timp. De multe ori este preferata o alimentatie mai degraba sintetica, alteori din concentrate, datorita preturilor, in unele cazuri mai mici, dar si rapiditatii pregatirii meniurilor. Sa tinem cont, totusi, ca alimentatia elevilor influenteaza consistent capacitatea lor preponderent intelectuala, cresterea si dezvoltarea. In cazul de fata, pentru a obtine informatiile cat mai aproape de adevar, am procedat invers decat ar recomanda-o procedura standard. In consecinta, sa consemnam parerea beneficiarilor activitatii culinare din blocul alimentar al cantinei scolare, orele amiezii, la 9 noiembrie: Angela, eleva in ultimul an de liceu: "Mancarea de la cantina este foarte buna. Primim 3 mese pe zi, iar la pranz si cina avem si desert: ciocolata, prajituri, fructe, fursecuri si altele. Nu am nimic de adaugat, de sugerat, n-am nicio nemultumire. La internat suntem cate 4 intr-o camera, avem toate conditiile, tot confortul pe care ni-l putem dori". Camelia, colega sa de clasa si de camera: "Nu am nimic de adaugat la cele spuse de colega mea, suntem foarte multumite". Sa notam si meniul zilei: supa de cartofi, la felul doi cate doua sarmale "superlong" si cate o prajitura, mare si ispititoare. Parerea baietilor, in cazul de fata, este mai putin relevanta, in afara faptului ca, probabil, datorita unui exces hormonal, practica "sariturii peste cal" le-a devenit un ritual uzual. O simpla chestiune de educatie. Avem in continuare opinia unei bucatarese, doamna Rafila Trif: "Lucrez cu colega mea, Antonela Gligor. Suntem 4 bucatarese, cate 2 intr-un schimb, de c