Mulţumit de evoluţia inflaţiei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-ar lepăda mai degrabă de măsurile neortodoxe care au nemulţumit băncile şi amatorii de împrumuturi, decât să grăbească reducerea dobânzii de politică monetară.„Primele pe care le vom elimina vor fi măsurile neortodoxe“, a anunţat şeful băncii centrale cu ocazia prezentării ultimului raport asupra inflaţiei. Deşi se declară împotriva ideii de a face anticipări în piaţă, Isărescu spune c
Mulţumit de evoluţia inflaţiei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-ar lepăda mai degrabă de măsurile neortodoxe care au nemulţumit băncile şi amatorii de împrumuturi, decât să grăbească reducerea dobânzii de politică monetară.
„Primele pe care le vom elimina vor fi măsurile neortodoxe“, a anunţat şeful băncii centrale cu ocazia prezentării ultimului raport asupra inflaţiei. Deşi se declară împotriva ideii de a face anticipări în piaţă, Isărescu spune că, personal, este pentru continuarea relaxării acestor măsuri, abia apoi urmând să fie redusă dobânda de politică monetară, majorată în iunie la 8,75%.
Un prim-pas de relaxare a fost făcut deja în urmă cu o săptămână. BNR a decis atunci să elimine, de la 1 ianuarie 2007, limita de 300% din fondurile proprii impuse băncilor pentru volumul creditelor în valută. Introdusă în urmă cu mai bine de un an, în septembrie 2005, măsura a urmărit încetinirea ritmului de creştere a împrumuturilor în valută. Efectele au fost, totuşi, limitate, băncile găsind portiţe de evitare a restricţiilor prin majorarea capitalului şi exportul de credite către băncile mamă.
Speranţele date astfel românilor, care şi-au văzut limitată capacitatea de îndatorare prin mai multe reglementări emise de BNR în ultimii ani, sunt posibile datorită accelerării ritmului dezinflaţiei în trimestrul III. Chiar dacă am avut scumpiri la energie şi s-a introdus tax