Comisia Europeană a anunţat recent că, de la 1 ianuarie, va impune restricţii la exportul unor produse româneşti de origine animală. De ce au fost necesare aceste măsuri, în condiţiile în care statelor care au aderat în valul anterior nu li s-au pus astfel de bariere comerciale? Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, declara în cadrul conferinţei de presă ce a urmat prezentării raportului de ţară că: „Am vândut opinei publice europene aderarea
Comisia Europeană a anunţat recent că, de la 1 ianuarie, va impune restricţii la exportul unor produse româneşti de origine animală. De ce au fost necesare aceste măsuri, în condiţiile în care statelor care au aderat în valul anterior nu li s-au pus astfel de bariere comerciale?
Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, declara în cadrul conferinţei de presă ce a urmat prezentării raportului de ţară că: „Am vândut opinei publice europene aderarea României şi Bulgariei, amintind de avantajele economice pe care aceasta o prezintă, în special creşterea exporturilor“. Altfel spus, în timp ce nouă ni se vor impune o serie de restricţii, România va deschide larg porţile pentru mărfurile europene. UE a alocat însă ţării noastre, pentru 2007, aproximativ zece milioane de euro pentru monitorizarea şi eradicarea unor boli ale animalelor, cum ar fi pesta porcină sau gripa aviară.
1. Albiţa
2. Bucureşti Otopeni
3. Constanţa-Nord
4. Constanţa-Sud
5. Halmeu
6. Sculeni Iaşi
7. Siret
8. Stamora Moraviţa
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, numai 300 de firme din cele 800 care îşi desfăşoară activitatea în industria alimentară românească vor putea exporta pe piaţa europeană de la 1 ianuarie 2007. Din numărul total de societăţi, circa 400 se ocupă de procesarea cărnii roşii, alte 50, de