Locuitorii din satul romanesc Glod au cerut producatorilor filmului "Borat" sa le plateasca 30 de milioane dolari, drept daune morale pentru ca i-au indus in eroare. Satenii, folositi ca figuranti in rolul unor tarani din Kazahstan, au sustinut ca au fost amagiti spunandu-li-se ca filmul este un documentar despre saracia din Romania, cand proiectul urmarea sa-i prezinte drept "violatori, practicatori ai avorturilor si prostitutiei, hoti, rasisti, bigoti, naivi si neciopliti".
In timpul procesului, inregistrat la Tribunalul federal din Manhattan de catre Nicolae Todorache si Spiridom Ciorebea, purtatorul de cuvant al 20th Century Fox (distribuitorul productiei "Borat"), Gregg Briliant, a spus ca "filmul nu i-a fost prezentat nimanui din Romania ca fiind un documentar". El a declarat, de asemenea, ca locuitorii au fost platiti peste tariful uzual, printre ei fiind integrati si actori profesionisti pentru a da nastere unui sat fictional. Sustinand ca declaratiile de la proces sunt ironice, Briliant a afirmat ca filmul este unul care se foloseste de satira "pentru a da in vileag rasismul si bigotismul", a mai declarat purtatorul de cuvant. Filmul a constituit o surpriza pentru box-office-ul american, castigand pana acum mai mult de 90 milioane de dolari in SUA. In film, comediantul Shaca Baron Cohen intruchipeaza un jurnalist kazahstanez care calatoreste prin America, fiind pus intr-o serie de situatii comice, care ii iau in ras pe americani. Secventa de deschidere, in care apare orasul natal al lui Borat, din Kazahstan, este filmata in satul Glod, la 85 de mile de Bucuresti. Nu numai romanii s-au plans de descrierea ce le-a fost atribuita in film, ci si locuitorii fostei republici sovietice a Kazahstanului.
Locuitorii din satul romanesc Glod au cerut producatorilor filmului "Borat" sa le plateasca 30 de milioane dolari, drept daune morale pentru ca i-au indu