Expertii sustin ca rezervele de petrol ar fi trebuit sa dubleze valoarea Petrom la privatizare.
Analizele de necontestat ale mai multor experti independenti in economie arata ca rezervele de petrol concesionate prin contractul de privatizare al Petrom au fost date OMV-ului la un pret subevaluat. „Evenimentul zilei” prezinta in exclusivitate informatii care atesta ca oficialii romani au avut la indemana toate instrumentele pentru a evalua corect pretul rezervelor de petrol, insa nu au facut-o. In aceste conditii, oficialii romani care au negociat privatizarea Petrom pot fi acuzati cel putin de incompetenta, daca nu chiar de rea-credinta.
Din analiza expertilor pe rezervele de petrol reiese ca pretul real al Petrom era dublu, adica 3 miliarde de euro, si nu 1,5 cat a platit OMV.
Trei experti din Administratia de Informatii Energetice a Statelor Unite, celebra EIA, doi fosti ministri romani si un analist economic au analizat pentru „Evenimentul zilei” privatizarea Petrom si concesionarea rezervelor de petrol.
Decizia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) - institutia care a negociat privatizarea Petrom - se traduce, pe termen lung, intr-o diferenta in minus de cateva sute de milioane de euro la bugetul statului roman.
Mucea ii acuza pe americani
Dorinel Mucea, zis „mana lui DIP” (fostul ministru PSD al industriilor Dan Ioan Popescu - n.r.), a declarat in premiera, saptamana trecuta, ca statul roman nu putea sa ceara un pret mai mare decat cotatiile EIA.
„Socant este faptul ca celebra Administratie de Informatii Energetice (EIA) a guvernului SUA (cel mai mare consumator de titei din lume) prognoza cu trei ani in urma ca, pana in anul 2025, pretul petrolului nu avea cum sa depaseasca 27 dolari/baril! Razboiul din Irak le-a dat prognozele peste cap! Cine sa fi stiut ca Bush il „rade” pe Saddam, iar pretul