600 de profesori bucuresteni sufera de grave tulburari psihice. Cel putin aceasta este concluzia primei testari psihologice la care au fost supuse cadrele didactice din Capitala.
Potrivit listei de boli incompatibile cu meseria de dascal, inclusa in Ordinul 4840/2005 al Ministerului Educatiei si Cercetarii, ”dereglarile” profesorilor care au picat testul ar putea fi: boli mintale, pedofilie, homosexualitate sau alcoolism. De asemenea, nici profesorii cu tulburari de vorbire nu sunt de dorit la catedra. Aceasta a fost prima testare psihologica a cadrelor didactice bucurestene care, potrivit ordinului ministerial, ar trebui sa aiba loc anual. Situatia rezultata in urma testelor e cu atat mai grava cu cat depistarea acestor probleme constituie doar un prim pas, lipsit de eficienta. De la inceputul anului, din cei 18.000 de profesori din Bucuresti, au fost testati psihologic doar 4000. 15% dintre ei au ”picat” examenul sustinut la Centrul de Resurse si Asistenta Educationala.
Dascalii cu probleme pot tine ore ”Respinsii” au primit doar o recomandare din partea expertilor pentru a merge la un cabinet de medicina a muncii. Buni, rai, profesorilor nu li se interzice sa lucreze cu elevii. ”Legea nu ne permite sa ii obligam pe profesori sa mearga la un control medical. In cazul cadrelor didactice suspecte de afectiuni psihice, specialistii pot face doar o simpla recomandare”, ne-a declarat Cristian Alexandrescu, inspector general la Inspectoratul Scolar al Capitalei. Daca rezultatele partiale ale primei testari psihologice a profesorilor bucuresteni sunt ingrijoratoare, la nivel national situatia e o enigma. Lipseste cu desavarsire o evidenta a dascalilor cu probleme care tin ore, pun note in catalog si care au datoria sa ii educe pe copiii nostri.
Consilierul ministrului educatiei: "Situatia nu este deloc grava" Nu de aceeasi parere e si Ministerul Educ