din Buzău, care apără libertatea de conştiinţă.În baza acestei recomandări, Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze o normă internă pentru retragerea icoanelor din şcoli. "România este din Buzău, care apără libertatea de conştiinţă.
În baza acestei recomandări, Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze o normă internă pentru retragerea icoanelor din şcoli. "România este un stat laic şi trebuie să-şi manifeste neutralitatea faţă de cult", a declarat Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD. El a mai adăugat că MEC a informat consiliul că nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în sălile de curs, spunând că este decizia comunităţii. CNCD susţine că MEC are totuşi obligaţia de a reglementa această problemă. "Prezenţa icoanelor pe pereţii sălilor de curs exercită o presiune asemănătoare tablourilor cu Nicolae Ceauşescu, prezente peste tot înainte de "89, şi care impuneau o anumită atitudine", ne-a declarat Emil Moise. "Copilul meu este ortodox, a mai adăugat Moise, dar dacă se va hotărî vreodată să schimbe confesiunea, va fi discriminat, iar eu lupt pentru egalitatea în şanse a copiilor, indiferent de confesiune".
O altă petiţie, mai concretă, a lui Emil Moise, de a retrage icoanele dintr-o şcoală din Buzău, a fost respinsă de CNCD, cu explicaţia că o instanţă judecătorească deja se pronunţase împotrivă. Victoria lui Moise nu va fi doar una parţială, căci petiţia respinsă este acoperită totuşi prin recomandarea CNCD către MEC.
Pe masa de lucru a CNCD se mai află o petiţie care solicită interzicerea slujbelor de la fiecare deschidere de an şcolar, pe motiv că discriminează, asemenea icoanelor, şcolarii atei sau de altă confesiune. Moise declară că MEC este în pericol să-şi piardă autoritatea în şcoli dacă nu respectă recomandarea, dar preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, l-a mai temperat, precizând că singurul lucru pe care lege