Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a realizat un studiu referitor la evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca in perspectiva anului 2010. Potrivit primelor rezultate, situatia se va schimba radical odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Aceasta deoarece activitatile economice trebuie sa se axeze pe obtinerea unui profit maxim si pe acordarea unor servicii de calitate astfel incit beneficiarii sa aiba garantie pe satisfactie. Abilitati precum utilizarea computerului si cunoasterea unei limbi straine, in special a englezei, ramin cele mai importante. Pe linga acestea, datorita extinderii sectorului privat si a schimbarilor rapide generate de restructurarile din anumite sectoare, abilitatile referitoare la comunicare, la usurinta in dezamorsarea situatiilor de criza si la managementul resurselor, in special cele referitoare la timp, au devenit din ce in ce mai cautate.
In ultimii ani a scazut vertiginos numarul persoanelor ocupate in agricultura, silvicultura si pescuit. Aceeasi situatie se inregistreaza si in rindul muncitorilor calificati. Grupa ocupationala alcatuita din tehnicieni si maistri a cunoscut de asemenea, reduceri de personal in timp ce ramurile din sectorul tertiar (comert, activitate hoteliera, alimentatie publica, finante, banci, asigurari, administratie) si-au sporit efectivele.
Cele mai multe locuri de munca oferite au fost pentru: functionari superiori, specialisti cu ocupatii intelectuale, functionari administrativi, lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, operatori la instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse.
La mare cautare vor fi managerii, analistii programatori si designerii
Perceptia agentilor economici potrivit careia ar exista oferta de munca abundenta pare departe de realitate pentru ca din studiul efectuat