Din cele cinci funcţii-cheie, trei sunt deja preluate de români.În acest context, românii încep să îşi facă simţită prezenţa în conducerea hotelurilor de prim rang de la nivel local. Din cele cinci funcţii-cheie, trei sunt deja preluate de români.
În acest context, românii încep să îşi facă simţită prezenţa în conducerea hotelurilor de prim rang de la nivel local. "Este doar o chestiune de timp până ce un român va ajunge să conducă un hotel de lanţ internaţional la nivel de cinci stele din Bucureşti", spune Friedrich Niemann, directorul general al hotelului Athenee Palace Hilton. Potrivit acestuia, nu este o regulă ca, la nivelul unei pieţe, general managerii unui lanţ să fie aduşi din alte părţi. "Dacă te duci în Franţa, ai toate şansele ca managerii generali ai hotelurilor Hilton de acolo să fie francezi, iar în Germania, nemţi", spune el. Totuşi, Niemann estimează că nu mai devreme de 5-6 ani românii vor fi cei care vor conduce hotelurile de lanţ internaţional, în special cele de cinci stele, din ţară. Pentru aceasta, spune reprezentantul Athenee Palace Hilton, este nevoie de experienţă internaţională, dar şi de a înţelege conceptul lanţului. "Trebuie să se dezvolte în interiorul companiei. Avem câţiva români care lucrează în lanţ şi care, la un anumit moment, ar putea prelua funcţia de general manager la Athenee Palace Hilton", a mai adăugat Niemann. Hotelul pe care îl conduce are 272 de camere, este administrat sub contract de management şi va avea o cifră de afaceri de circa 21 milioane de euro anul acesta, în creştere cu un million de euro faţă de valoarea înregistrată anul trecut. Niemann spune că unitatea va închide anul fiscal curent cu un grad mediu de ocupare de 73-74%, rată similară cu cea a anului trecut.
Niemann estimează că piaţa hotelieră din România ar mai putea "digera" 2-3 hoteluri de cinci stele - dintre care unul va fi cu siguranţă g