Erotismul reprezinta o parte foarte importanta a operei lui Rodin. Muzeul din Paris care-i poarta numele expune, incepand de ieri pana anul viitor, la jumatatea lunii martie, o selectie de 145 de desene si acuarele, in cea mai mare parte necunoscute, sub genericul “Rodin, les figures d'Eros, dessins et aquarelles 1890-1917”, care arata fascinatia pe care sculptorul a avut-o pentru corpul feminin. Din 1890, Rodin realizeaza unele desene dupa modelele feminine care-i pozeaza in atelierul sau in atitudini inedite, rareori conventionale, adesea senzuale, extravagante si provocatoare. Aceste desene se inscriu adesea intr-o cautare a formei pure, erotismul manifestandu-se cu toate acestea ca un dat esential, ca un motor principal in demersul sau creator.
Christina Buley-Uribe, documentarista la Muzeul Rodin, spune ca fata de femei sculptorul nu ramanea de piatra. “Reputatia sa de senzual facea inconjurul tuturor saloanelor pariziene”, subliniaza aceasta. In acelasi timp, obsesia artistului era si de natura plastica. “Ceea ce il interesa era sa surprinda contrariul pozelor academice”, explica Christina Buley-Uribe. “Or, poza mai putin conventionala, mai putin academica, este o femeie care-si departeaza picioarele, care isi arata sexul”. Auguste Rodin cauta, de asemenea, spontaneitatea in plan tehnic. In acest sens, artistul isi schiteaza repede modelele sale in miscare: in tren, ridicandu-si jupa, dezbracandu-se, spalandu-se, stergandu-se, mangaindu-se, coafandu-se, imbracandu-se.
Cateodata, in schimb, el le sugereaza pozitii inconfortabile. Ca exemple sunt lucrarile intitulate "Supliciul japonez","Noaptea", "Zbucium". Pentru atitudini contorsionate, el angaja dansatoare, printre care Alda Moreno de la Opera comica. Corpurile modelelor sunt "izolate pe foaia de hartie", ca pentru a sublinia caracterul lor universal.
Erotismul reprezinta o parte foarte impo