Comitetul Veterinar Permanent a votat în unanimitate Decizia Comisiei pentru amendarea anexei Actului Aderării, referitoare la unităţile de procesare carne şi lapte care vor beneficia de o perioadă de tranziţie (până la 31 decembie 2009).
Lista amendată cuprinde 246 de unităţi din sectorul cărnii şi 141 din sectorul laptelui. Începând cu data de 1 octombrie 2006 a intrat în vigoare noul pachet de igienă comunitar, transpus în legislaţia naţională prin patru hotărâri ale Guvernului, care obligă procesatorii să răspundă direct de siguranţa alimentelor şi să-şi asigure autocontrolul în unităţi: HG nr. 924/2005, HG nr. 954/2005, HG nr. 925/2005 şi HG nr. 955/2005.
Prea puţine de categoria A
În prezent în România funcţionează un număr de 805 unităţi de industrie alimentară, dintre care: 395 unităţi de procesare carne roşie, 53 unităţi de procesare carne de pasăre, 329 unităţi de procesare lapte şi produse din lapte şi 28 unităţi de procesare peşte şi produse de pescuit. În cursul anului 2006, un număr de 36 unităţi din categoria B au îndeplinit standardele de igienă ale Uniunii Europene, fiind încadrate în categoria A, dintre care 23 de unităţi de procesare carne roşie o unitate de procesare carne de pasăre şi 12 de unităţi de procesare lapte şi produse lactate. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, un număr de 301 de unităţi vor exporta produse alimentare de origine animală pe piaţa comunitară, dintre care 172 de unităţi de procesare carne roşie, 36 unităţi de procesare carne de pasăre, 73 de unităţi de procesare lapte şi produse din lapte, şi 20 de unităţi de procesare peşte şi produse de pescuit. Produsele care vor fi obţinute în unităţile aprobate pentru schimburi intra – comunitare vor purta marca de sănătate de formă ovală, iar produsele obţinute în unităţile aflate în perioada de tranziţie vor purta marca de sănătate de formă rotundă.
La n