Potrivit Constitutiei, primul-ministru poate propune schimbarea unui membru al Executivului, insa decizia finala apartine sefului statului, a carui atributie este aceea de a semna decretul de revocare.
Legea nu prevede insa ca Traian Basescu este obligat sa tina cont de recomandarea premierului, drept pentru care poate refuza demiterea ministrului Agriculturii.
Surse din PNL sustin ca presedintele nu va fi de acord cu propunerea lui Tariceanu. Principalul argument ar fi acela ca Flutur este un ministru bun si este necesar sa fie mentinuta stabilitatea intr-un minister care are in derulare programe importante in vederea alinierii Romaniei la cerintele Uniunii Europene.
Seful statului nu poate respinge solicitarea premierului
Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, spune insa ca ar fi impotriva spiritului Constitutiei ca seful statului sa nu semneze decretul de revocare, pentru ca raspunderea guvernamentala este asumata politic. "In momentul in care un politician nu are sprijin politic, nu are autoritate politica in domeniul respectiv. Multi confunda autoritatea politica cu cea profesionala. Insa, doar in dictaturi se spune ca o persoana este promovata intr-un post pe baza criteriilor profesionale. Prin urmare, in cazul lui Flutur, cererea de revocare era obligatorie", ne-a explicat Parvulescu.
El a adaugat ca Guvernul nu raspunde in fata presedintelui, ci a Parlamentului. In acest caz, seful statului are putere formala, pentru a fi acceptata legalitatea deciziei primului-ministru. "Ar fi un abuz in raport cu Constitutia si cu practica europeana ca cererea de revocare sa fie respinsa de Traian Basescu", a precizat Parvulescu.
De altfel, dupa 1989 nu exista niciun caz in care seful statului sa fi refuzat o astfel de cerere din partea primului-ministru.
"Ministrii sunt numiti pe criterii politice