Transilvania si Banatul vor avea de la 1 ianuarie 15 reprezentanti in Parlamentul European, din cele 35 de mandate detinute de Romania. Deocamdata, acestia isi vor putea pastra si functiile de parlamentari romani, ceea ce va amana, cel putin pana in preajma campaniei electorale de la inceputul anului viitor, scandalurile dintre PD si PNL pentru ocuparea pe liste a posturilor ce vor ramane vacante.
Mandate duble
Parlamentul a validat, ieri, lista reprezentantilor Romaniei la Parlamentul European, care vor avea calitatea de europarlamentari de la 1 ianuarie 2007 si pana la primele alegeri europene din tara noastra. Din cele 35 de mandate, 15 apartin Transilvaniei si Banatului.
Ioan Mircea Pascu, Ioan Ovidiu Silaghi si Szabo Ferenc Caroly (toti din Satu Mare), Radu Podgoreanu si Ovidiu Gant (din Sibiu), Alexandru Athanasiu, Radu Tirle si Eduard Helwig (Bihor), Monica Iacob-Ridzi (Hunedoara), Vasile Dancu si Konya Hamar Sandor (Cluj), Kelemen Atilla (Mures), Sorin Mihalache (Maramures), Adrian Cioroianu (Timis) si Tiberiu Barbuletiu (Alba) vor deveni europarlamentari.
Cu exceptia lui Helwig, toti ceilalti au fost euro-observatori si pana acum, situatie ce le ofera un anumit avantaj.
Totusi parlamentarii romani trimisi la Bruxelles nu s-au remarcat cu nimic pana acum, ei preferand discretia in locul unor activitati care sa ii scoata in evidenta. Mai mult, incompatibilitatea evidenta intre functile de parlamentar in Romania si la Bruxelles a fost rezolvata in favoarea demnitarilor.
Acestia au obtinut o derogare chiar din partea presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles.
De asemenea, s-a gasit o formula de compromis si in Parlamentul tarii noastre prin modificarea regulamentului celor doua camere