Filosoful lanseaza azi o carte cu eseuri despre elite, toleranta si ideologii in Est si Vest.
A savura din plin bucuriile minimale - iata una dintre experientele ireductibile ale bucuriei in rasaritul european inainte de 1989", spune Andrei Plesu intr-unul dintre eseurile publicate in ultima sa carte, "Despre bucurie in Est si in Vest".
|
Volumul pe care Andrei Plesu il lanseaza astazi, de la ora 11.30, la standul Editurii Humanitas, in cadrul Targului Gaudeamus, cuprinde patru conferinte, pe care autorul le-a sustinut in strainatate. In carte, care va fi astazi prezentata publicului, alaturi de invitatul Gabriel Liiceanu, au fost reunite aceste conferinte sub forma a patru eseuri.
In primul eseu, care da si titlul cartii, autorul este in cautarea unui numitor comun intre bucuriile din Est si Vest, dupa ce vorbeste despre bucuriile minimale si despre cele interzise in perioada comunista.
Plesu isi aminteste ca in Est prezentul si imediatul erau lipsite de conotatia bucuriei si ca nu luxul ne era interzis, ci firescul, traiul tihnit sau nobletea calma a omenescului.
In capitolul despre elite, autorul considera ca in Romania postcomunista, de teama elitismului, s-a trecut la minimalizarea elitei. Elitele sunt considerate a fi persoanele care iau deciziile si se afla in functii de conducere.
Andrei Plesu vorbeste in capitole separate despre toleranta si intolerabil - criza unui concept - sau despre ideologiile aflate intre ridicol si subversiune. Concluzia este ca, dincolo de toate relele, trebuie sa ne pastram umorul.
Despre bucurie
Avem nevoie de utopii, dar si de sosete
"In realitate, un om intreg si o societate sanatoasa au nevoie in acelasi timp de beneficiile subzistentei si de cele ale reflexiei, de sosete si vise, de painea zilnica si de utopii. In Est, n