In Rusia "continua nu numai impunitatea, ci si climatul de teroare, climatul de amenintari impotriva celor care apara drepturile omului si a jurnalistilor", a declarat Antoine Bernard, directorul Federatiei Internationale pentru Drepturile Omului (FIDH), cu ocazia prezentarii unui raport asupra "cosmarului" din Cecenia.
Asasinarea Annei Politkovskaia, unul dintre putinii jurnalisti rusi care mai scriau despre abuzurile din Cecenia, si pseudoancheta declansata de autoritatile ruse dupa acest asasinat sunt un exemplu relevant pentru "legalizarea arbitrarului" in Rusia. Legile recente impotriva asociatiilor si noile dispozitii ale legislatiei antiteroriste "instaureaza pe cale legala un regim arbitrar total" in Rusia, avertizeaza directorul FIDH. Si, fiind mai presus de lege la ele acasa, serviciile secrete ruse incep sa-si exporte practicile, recurgand din nou la tacticile utilizate in razboiul rece de inlaturare a cetatenilor rusi sau straini incomozi din alte state. Coincidenta sau nu, simptomele otravirii puternice a fostului colonel FSB (serviciile secrete ruse) Aleksandr Litvinenko s-au declansat imediat dupa ce acesta primise o serie de documente continand informatii despre asasinarea Annei Politkovskaia, ca si o lista de nume ale unor persoane care trebuia sa fie lichidate, lista pe care figura si numele sau.
Un raport al Amnesty International, intitulat semnificativ "Federatia Rusa: tortura si "confesiuni" fortate in detentie", denunta, de asemenea, practicile autoritatilor ruse. Loviturile cu pumnul sau cu sticle de plastic umplute cu apa, bastoane de cauciuc si chiar electrosocuri sunt utilizate de politia rusa pentru a-i face pe suspecti sa vorbeasca.
Litvinenko, tinut in viata de aparate
Starea lui Aleksandr Litvinenko s-a agravat atat de mult incat acesta a trebuit sa fie conectat la un aparat de respiratie artificial