Ieri, ministrii Finantelor si Educatiei, Sebastian Vladescu si Mihail Hardau, au anuntat, ca Guvernul a acceptat transferul sumei de 420 milioane lei din bugetul alocat Educatiei anul viitor, de la capitolul investitii la cel de salarii. Masura a figurat ca amendament la proiectul Legii bugetului pentru 2007, dar fusese respinsa de ambii ministri si nu a fost adoptata de comisiile de buget la dezbaterea legii. Vladescu a precizat ca Guvernul a hotarit sa faca un pas inainte pentru a rezolva aceasta problema si pentru a permite invatamintului sa depaseasca acest moment fara greve de tip japonez.
Aceasta victorie a sindicatelor a fost anuntata, ieri, si in cadrul unei conferinte de presa a Sindicatului Invatamint Braila, insa bucuria nu a fost prea mare. Presedintele Federatiei "Spiru Haret", prof. Marius Nistor, a spus ca s-au obtinut aceste sume suplimentare, insa cresterile vor avea loc tot de la 1 aprilie si 1 octombrie. Abia in decembrie 2007 se va putea spune ca au crescut salariile cu 22%. "Noi am trimis o srisoare deschisa tuturor parlamentarilor si cred ca a avut impact aceasta actiune. Acum am mai facut o scrisoare pe care am trimis-o guvernului, prin care ii anuntam ca nu mai participam la dialogul social pentru ca oricum, acesta este un simulacru. Asteptam propuneri de discutii transante, asteptam ca legea invatamintului sa nu mai fie modificata prin ordonante de urgenta, iar Statutul Personalului Didactic sa fie dezbatut public. Guvernul nostru ar trebui sa invete din experienta celor din Uninea Europeana, unde exista un dilog real intre sindicate, patronate si guvern", a explicat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Pentru ca la anul bugetul a ramas tot de 5,2%, sindicatele vor continua sa pregateasca protestele pentru sfirsitul anului scolar, asteptind un semn de bunavointa din partea guvernantilor.
Ieri, mini