10 minute. Numai atat a durat lupta. Prins pe picior gresit si fara galeria de sustinatori din piata, dolarul a cazut la podea. Desi in timpul numaratorii parea ca da semne de revigorare, pe final de sesiune a cazut la loc.
Vineri 24 Noiembrie in jurul orei 10:30 dolarul a fost lovit extrem de puternic. In mai putin de 10 minute a spart pragul psihologic de 1,3000 fata de Euro si nu s-a oprit pana in zona 1,3068. A urmat o perioada de cateva ore de consolidare a cotatiei EURUSD, dar pe final de sesiune miscarea s-a reluat inchizand la 1,3097, maximul zilei.
Si celelalte monede au avut o evolutie asemanatoare: USDJPY a inchis la 115,89, GBPUSD la 1,9318 iar USDCHF la 1,2090.
De la ce a pornit aceasta? Mass-media internationala citeaza cateva argumente: “viteza de crestere diferita dintre economia SUA si cea europeana”, “faptul ca Banca centrala a Chinei a readus pe tapet ideea diversificarii rezervei valutare”, “Indicele de incredere a consumatorului din SUA care a scazut, judecat prin comparatie cu indicele IFO din Germania care se
afla la maximul ultimilor 15 ani”, “cresterea diferentialului de dobanda dintre Euro si dolar” si multe altele.
O sa incerc sa le demontez pe rand:
“viteza de crestere diferita dintre cele doua economii”: nu au fost publicate ieri dimineata date majore in acest sens. Situatia este binecunoscuta inca de la momentul publicarii Produsului Intern Brut din SUA pentru cel de-al treilea trimestru, iar declinul din sectorul imobiliar nu face decat sa amplifice faptul ca economia SUA nu mai creste cu aceeasi viteza ca in anii trecuti.
“Banca centrala a Chinei - diversificare”: au trecut cel putin doua saptamani de cand se tot vorbeste despre asta. Am mentionat acest aspect si in aceasta rubrica. Deci: iarasi nimic nou. China nu s-a apucat Vineri dimineata sa isi vanda dola