Braşovenii care au avut treabă ieri la Inspectoratul de Muncă Braşov au simţit pe propria piele nemulţumirea angajaţilor. Fiind ultima zi lucrătoare din săptămână, un singur ghişeu pentru relaţii cu publicul trebuia să funcţioneze. Braşovenii care nu ştiau că şi acesta este închis au aşteptat la coadă timp de două ore, până când angajaţii şi-au reluat activitatea.
Nu toţi funcţionarii şi-au întrerupt însă programul de lucru. Spre exemplu, angajatele care obişnuiau vinerea să-şi facă ordine în acte, să arhiveze carnetele de muncă, n-au răbdat să stea cu mâinile în sân şi au pus umărul la treabă, în ciuda grevei.
Solidari cu greva au fost şi inspectorii, care nu au mers pe teren în orarul de grevă. Funcţionarii sunt nemulţumiţi în special de nivelul de salarizare. Ei cer salariul minimum net să crească de la aproximativ 4 milioane la 8 milioane, sistem unic de salarizare, sporuri pentru confidenţialitate, pentru misiune permanentă pentru sporuri de toxicitate, sporuri de fidelitate, sporuri de risc.
Grevă „jumi-juma”
Protestul de ieri nu a avut loc în toate inspectoratele de muncă din ţară, ci în cele afiliate la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. La Braşov, jumătate din funcţionarii ITM sunt membrii SNFP, jumătate nu. În cazul în care pe 30 noiembrie ei ar declanşa greva generală, este posibil ca activitatea să fie paralizată numai în birourile afiliate la acest sindicat. „Nu ştim ce vor face funcţionarii care nu sunt afiliaţi la SNFP. Ei pot face ce doresc, pentru că nu răspund de ei”, a declarat Nina Postelnicescu, lider sindical la ITM Braşov. Braşovenii care au avut treabă ieri la Inspectoratul de Muncă Braşov au simţit pe propria piele nemulţumirea angajaţilor. Fiind ultima zi lucrătoare din săptămână, un singur ghişeu pentru relaţii cu publicul trebuia să funcţioneze. Braşovenii care nu ştiau că şi acesta este închis