La finalul celor patru ore de sedinta a CSAT, presedintele Traian Basescu a anuntat ca dosarul privatizarii Petrom se afla la Parchet, unde se asteapta sa fie analizata toata derularea tranzactiei, de la elementul de decizie la cel de punere in aplicare, inclusiv respectarea recomandarilor consultantei.
Mai mult decat atat, Traian Basescu a mai spus ca exista responsabilitati si erori de viziune in ceea ce priveste controlul resurselor naturale si in celelalte cazuri de privatizare din domeniul energetic si, ca atare, CSAT a propus publicarea tuturor contractelor din acest domeniu sensibil al economiei.
Una dintre marile societati vizate, OMV, s-a declarat de acord, daca masura aceasta priveste intr-adevar toate privatizarile din domeniu. La fel a raspuns Gas de France, care a preluat pachetul majoritar de la Distrigaz Sud, adaugand insa ca acordul de publicare va fi dat doar in conditiile in care vor fi desecretizate toate contractele de privatizare.
Nu stim care va fi raspunsul Cotroceniului la aceasta cerere a companiei franceze. Nu stim nici cum va reactiona premierul Calin Popescu Tariceanu. Cert este ca acum ar fi un moment favorabil ca electoratul sa primeasca, in sfarsit, niste raspunsuri despre cazurile de coruptie si despre grupurile de interese din spatele unor privatizari.
Acum ar fi momentul sa avem o certitudine ca nu "bratul care loveste, ci vointa care ordona" este acuzata si pedepsita pentru marile jafuri care au condamnat Romania la saracie. Pentru ca mai tot timpul a existat un grup de putere care a inlesnit cu buna-stiinta accesul la valorile acestui stat.
Cu alte cuvinte, a existat tot timpul o vointa politica favorizatoare, constienta ca facand un astfel de serviciu isi asuma un risc. Un risc care se plateste uneori, ca la marile vanzari de ponturi gangsteresti, cu procente substantiale din c