Nagy Zsolt(Foto: Ziua de Cluj)
Domnule ministru, tema autonomiei teritoriale, cuprinsa in Programul UDMR, este foarte dezbatuta. Marko Bela a sustinut-o, dar a dat inapoi cand a fost vorba de referendumurile locale. Este un pas inapoi?
Nu, tocmai de aici vine consecventa. Noi nu am ascuns acest deziderat: autonomia. Acesta este un mijloc prin care o comunitate minoritara poate sa-si pastreze identitatea. In principal, vorbim de autonomie culturala si teritoriala. Cea culturala se defineste prin proiectul Legii Statutului minoritatilor, care se afla in dezbatere in Parlament.
Autonomia teritoriala nu este, in acceptul nostru, bazata pe criterii etnice, ci confera drepturi egale oricarei regiuni ori mai multor judete care vor sa se asocieze.
In ceea ce priveste Tinutul Secuiesc, acesta ar avea o caracteristica in plus, fiind locuit in majoritate de maghiari. Acest lucru s-a intamplat la Miercurea Ciuc, unde s-a lansat ideea de asociere intre administratiile publice locale, care vor sa participe la o asociere printr-un ONG.
In ceea ce priveste problema referendumurilor evocate de CNS si UCM, nu exista cadrul legal. UDMR a fost consecventa pe aceasta linie. Vrem sa ne atingem obiectivele doar pe cale parlamentara, prin negociere politica.
Dar o autonomie teritoriala ar presupune si un cadru institutional.
Da, intr-adevar. Trebuie sa fie un consiliu ori un for de conducere ales prin vot direct si o forma de executiv local care se aseamana cu actualul primar ori presedinte de Consiliu Judetean.
Iar banii ar trebui sa ramana acelei regiuni autonome, sa nu mai plece la Bucuresti?
Regulile fiscale raman aceleasi in ceea ce priveste cota parte din TVA ori impozite care se platesc la bugetul