Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu ar putea fi invinuiti in dosarul care va fi trimis instantei probabil in decembrie.
Peste 1000 de persoane retinute. Oameni batuti in centrul Capitalei. Sedii ale unor partide sau ale unor publicatii, distruse. Minerii, defiland cu batele in mana prin Bucuresti. Violuri. O operatiune coordonata de puterea politica de la aceea vreme si pusa in practica de SRI, Armata si Politie. Imagini socante transmise de televiziunile occidentale. Apoi, cativa ani de izolare internationala.
Este vorba de Mineriada din 13-15 iunie 1990, cea care a distrus capitalul de imagine obtinut in decembrie 1989, cand a fost alungat de la putere dictatorul Nicolae Ceausescu. Generalul-magistrat Dan Voinea explica, in exclusivitate pentru Adevarul, la ce concluzii a ajuns in ancheta pe care o desfasoara si care, in luna decembrie, ar urma sa ajunga in instanta.
Dosarul, aproape finalizat
- Domnule general, care este stadiul cercetarilor in cele doua dosare mari pe care le aveti, Revolutia si Mineriada din iunie 1990?
- In primul rand, vreau sa va spun ca interesul maxim pe care l-am depus in cele doua dosare a facut sa ma apropii, cu cercetarile in dosarul Mineriadei, de finalizare.
In celalalt dosar, privind decembrie ‘89, cercetarea este mult mai complexa, pentru ca priveste victimele din foarte multe localitati, pentru care nu s-au facut la vremea potrivita cercetarile care se impuneau pentru a stabili cu exactitate persoanele care au deschis focul impotriva victimelor. In schimb, la dosarul Mineriadei am reusit sa ne apropiem de final...
Internele, Armata si SRI i-au sprijinit pe mineri
- Ce inseamna, concret, acest lucru?
- Inseamna ca victimele Mineriadei au fost audiate, asta era lucrul cel mai important, pentru ca nu