Remus Lapusan(Foto: Romania Libera)
Alesii locali sunt cei mai expusi in razboiul cu Puterea. Proiectul de reforma al PSD, propus de Grupul de la Cluj, a esuat.
Fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul PSD clujean Vasile Puscas, a explicat motivele pentru care proiectul de reformare interna promovat de ardeleni a esuat in mare parte. El a spus ca exista in continuare anumite stereotipuri la nivelul conducerii partidului, desi programul de reformare a fost adoptat ca document oficial al social-democratilor.
Puscas a afirmat ca, totusi, cel mai mare castig in domeniul reformei este autonomia tot mai mare de care se bucura filialele partidului. Cu toate acestea, parlamentarul PSD a recunoscut faptul ca membrii partidului nu au reusit sa regionalizeze formatiunea politica.
Initial, ardelenii din PSD doreau sa infiinteze structuri la nivelul re-giunilor de dezvoltare. Desi, teoretic, Grupul de la Cluj a obtinut un rol important in conducerea partidului, acest lucru nu a fost pus in practica.
De asemenea, la Congresul partidului din 10 decembrie, delegatii ar urma sa voteze in favoarea revenirii la un mandat al presedintelui partidului de patru ani. Reducerea duratei mandatului la doi ani a fost unul dintre principalele puncte promovate de Grupul de la Cluj la congresul de acum un an si opt luni.
Celalalt punct a fost impunerea candidaturilor individuale pentru functiile de conducere din partid. Insa in acest moment exista tot mai multe voci care doresc un vot pe lista.
Mai mult, in randurile Grupului de la Cluj au aparut si primele dizidente. Prima este cea a liderului PSD Alba, fostul prefect Ioan Rus, care, desi a anuntat ca organizatia sa il sustine pe Geoana pentru pozitia de presedinte, il prefera ca vicepresedin