Obligatia impusa companiilor producatoare de electricitate de a incheia, incepand cu anul viitor, contracte de furnizare exclusiv prin intermediul platformei OPCOM, consolideaza veniturile „mogulilor” si elimina furnizorii mai mici aparuti odata cu liberalizarea pietei.
Inainte de a incerca sa surprindem riscul aparitiei unor disfunctionalitati grave in piata de energie electrica, prin impunerea unor decizii centralizate care nu au legatura cu concurenta loiala, va supunem atentiei un calcul.
Acesta poate lamuri doar o parte din jocurile „marilor moguli” din piata, precum si importanta mizei pe care o reprezinta energia in perioada urmatoare. Comentariile le lasam la sfarsit.
Nu oricine are acces
Furnizorii de energie electrica, cei care au fost catalogati drept „baietii destepti” chiar de catre presedintele Traian Basescu, intermediaza vanzarea de energie intre producatori si consumatori.
Aparitia furnizorilor a fost determinata de liberalizarea pietei de energie, avand ca scop declarat aparitia concurentei si, in ultima instanta, posibilitatea consumatorilor de a alege cel mai ieftin furnizor. Lucru care, pe alocuri s-a si intamplat.
Prima disfunctionalitate majora a pietei din Romania pleaca insa de la forma de proprietate a actorilor pietei, in speta de la faptul ca producatorii se afla inca in ograda statului, iar furnizorii sunt majoritari companii private. Nu intram acum in amanunte si preferam sa exemplificam cine si cum profita din aceasta anomalie.
Daca un furnizor de energie cumpara lunar de la un producator de energie o cantitate de 250.000 MWh si o revinde unui beneficiar cu un profit de doar 20 lei/MWh, rezulta ca furnizorul are, intr-o singura luna, un profit de 50 milioane lei, respectiv 50 miliarde lei vechi. Acesta este un beneficiu des intalnit.
Declaratia fostul