Imbunatatirea climatului mediului de afaceri, in vederea sustinerii functionarii economiei nationale la normele si standardele europene, dar si apararea sigurantei cetatenilor sunt doar cateva dintre "tintele" politistilor romani in lupta impotriva criminalitatii economico-financiare. Potrivit IGPR, activitatea a fost consolidata in plan operational, prin identificarea unor fenomene ce aduc prejudicii importante bugetului de stat, cum ar fi: achizitiile publice, comertul cu produse puternic accizate (tutun, alcool, tigari), magazinele duty-free, contractele din mediul sportiv, creditele cu documente false, privatizarea si post-privatizarea, importul de produse contrafacute si comercializarea lor, obtinerea de fonduri PHARE si SAPARD etc. Aproape 70.000 de fraude economico-financiare au fost descoperite de la inceputul anului si pana in prezent, ceea ce reprezinta 28,27% din totalul de 245.664 infractiuni descoperite de Politia Romana.
Politia de Investigare a Fraudelor a inaintat Parchetelor propuneri de declinare a competentei de solutionare pentru 409 dosare penale privind 863 infractiuni, conform prevederilor Legii nr. 508/2004, din care: 205 infractiuni de evaziune fiscala si inselaciuni cu prejudicii, in fiecare caz, de peste 500.000 euro; 208 infractiuni de spalare a banilor;103 infractiuni la Codul Vamal; 40 infractiuni la Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic si 307 alte infractiuni, fiind cercetate 580 persoane. Prejudiciul total cauzat insumeaza 33 milioane euro.
990 de dosare complexe, cu pagube impresionante, au fost solutionate, fiind anchetati 2.530 invinuiti/ inculpati, din care 68 in stare de retinere sau arest preventiv. Acestia sunt acuzati ca au pagubit statul cu 142 milioane euro.
Abordarea infractionalitatii din sfera coruptiei s-a focalizat pe ilegalitatile aparute in derularea unor actiuni de privatizare frauduloasa