Mai mult, Primaria considera cultura drept un “motor si mediator al dezvoltarii locale”. Cu toate aceste, Consiliul Local nu adopta nici o hotarare pentru a asigura o minima protectie in caz de pericol a tezaurului cultural clujean.
Centru marcant de cultura, municipiul Cluj-Napoca se poate mandri cu doua teatre dramatice, doua opere, doua teatre de papusi, patru case de cultura, Filarmonica, o retea de sase muzee si anume de muzeul de arta, muzeul farmaciei, al istoriei Transilvaniei, al mineralogiei si muzeul zoologic. Un loc aparte il are Gradina Botanica, a doua ca importanta in Europa, gradina ce contine un autentic tezaur botanic cu un variat numar de plante, unele dintre ele foarte rare.
Mai departe, tabloul cultural clujean se completeaza cu Biblioteca Universitara "Lucian Blaga", Biblioteca Academiei si Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", precum si casa memoriala "Emil Isac".
Din pacate, toate aceste bunuri culturale ar putea avea de suferit in cazul in care tara noastra ar fi implicata intr-un conflict armat.
Potrivit locotenentului-colonel Dumitru Codita, Seful Centrului de Drept International Umanitar din cadrul Ministerului Apararii Nationale, bunurile culturale din Romania sunt protejate doar de protocolul semnat de catre Romania in anul 1999 la Haga, prin care tara noastra si implicit toate statele semnatare s-au angajat sa nu atace bunurile culturale ale adversarului.
Astfel, in cazului unui conflict armat, bunurile culturale din Romania sunt protejate numai prin protocolul din 1999, care este evident depasit.
Legea e de forma
Daca Ploiestiul se poate lauda cu faptul ca este singurul oras din Romania care si-a facut “temele” in ceea ce priveste trecerea pe hartile civile si militare a insemn