Esti la inceput de drum, nu prea stii cum sa te porti cu seful, cu colegii, dar vrei ca prezenta ta sa fie remarcata. Ce-i de facut?
Fii lider! Atitudinea este extrem de importanta, indiferent de rolul pe care-l joci intr-o firma. "Trebuie sa indraznesti sa gandesti. Sa nu taci, sa-ti spui ideile", i-a sfatuit Cristian Popescu, human resources, vicepresedinte al Genpact, pe studentii prezenti la seminarul "Sapte sfaturi pe care mi le-as fi dorit la inceputul carierei", organizat la targul de locuri de munca "JOBfest".
Fara "posturi blocate". "Vai, postul este blocat si eu nu pot avansa!" este o propozitie tot mai des auzita. Sa fie oare si adevarata? Specialistii spun ca nu. "Este un mit. O cariera inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti, asa cum exista si diverse metode de a te bucura de munte. Depinde ce vrei - sa iei muntele pieptis, sa te bucuri doar de priveliste...", explica Popescu.
Scrie! Incearca sa-ti pui gandurile, ideile, in ordine, dar in scris. Ti se vor intipari mai bine, le vei putea expune in public. Cu cat te vei convinge ca ideea ta este buna, cu atat si altii o vor accepta mai repede. "Tot timpul trebuie sa te gandesti in timp ce scrii la cel care va citi. Va intelege el mesajul?", spune Cristian Popescu.
Fii pozitiv! "Spuneti-mi o meserie urata!", i-a indemnat specialistul in resurse umane pe studenti. Iar raspunsurile nu au intarziat: gunoier, autopsier, maturator, controlor, vidanjor.
"Exista o piata in Seattle renumita pentru managementul "fish", care se refera la atitudine. Daca tot vand peste, de ce sa nu fac aceste lucruri cu placere? Pe langa varianta "vai, iar ma duc in hala aia" exista si varianta "ma duc sa le vand peste!". Totul depinde de cum abordezi problema", considera Cristian Popescu.
Gandeste pe termen lung! Vezi care este realitatea si compar-o cu asteptarile tale. Daca vrei ca diferenta d