(Foto: Gazeta de Cluj)
Din pacate, in Romania, viata nu e deloc roza. Mai mult, nici orasele de pe plaiurile mioritice nu ofera standardele si conditiile unei vieti “apetisante”. Potrivit unui studiu realizat de Capital, cele mai multe orase medii si mari din Romania se dovedesc a fi doar localitati fara personalitate, doar 19 dintre acestea trecand clasa cand vine vorba de a oferi un trai modern si variat.
Concret, pentru realizarea Topului, s-au luat in calcul primele 50 de orase din Romania in functie de populatie, adica de la Iasi (317.812 locuitori la 1 iulie 2004, conform datelor de la Institutul National de Statistica) la Tecuci (43.074 de locuitori, la aceeasi data) si, conform unor criterii complexe, li se dau note.
Toate criteriile iau in calcul necesitatle unei familii din clasa medie, de la un loc de munca adecvat si bine remunerat pana la existenta unor posibilitati cat mai diverse de petrecere a timpului liber si de la nevoia de a se deplasa rapid in tara si strainatate pana la dorinta de a duce o viata sanatoasa si linistita.
Rezultatul este einfiorator: doar doua orase au luat note peste 7, alte sase s-au incadrat intre 6 si 7, unsprezece au luat note de la 5 la 6. Repetente sunt 26 de orase, iar cinci orase nu au trecit de nota 4. Or, in aceste conditii, media celor 50 de orase este de 4,98. Verdict: repetent.
Bucurestiul a fost luat in calcul separat si a obtinut nota 7,60, care l-ar fi pozitionat pe prima treapta a podiumului, dar la extrem de mica distanta fata de ocupantele locurilor doi si trei.
Capitala a punctat aproape maxim la accesul la infrastructura de transport, comert, educatie si cultura, la situatia economica si la rata criminalitatii, insa a pierdut la gradul de poluare, la distanta pana la frontiera de vest, la acc