(Foto: Ziarul de Mures)
Pe cine sa credem? Pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, cand spune ca trebuie sa devenim independenti de Rusia in ceea ce priveste resursele energetice? Pe ministrul Seres care contempla inca, in parteneriat strategic cu OMV, un proiect Nabucco ce pare tot mai utopic? Pe Mircea Geoana, secondat de rompetrolistul Dinu Patriciu, cand nu ne dau nici o sansa in privinta Nabucco, dar ne-ar vedea drept o magazie a Europei a gazelor naturale? Intrebari carora cu dificultate le putem da un raspuns categoric, dar care ne dovedesc ca piata energiei starneste controverse aprinse, iar solutiile care se intrevad nu sunt atat de simpliste precum au incercat sa le prezinte vorbitorii, participanti la prima editie a conferintei Energy in Central & Eastern Europe
Problemele din sistemul energetic s-au copt la foc mic timp de doua zile la Bucuresti, la conferinta Energy in Central & Eastern Europe, conferinta organizata intr-o perioada extrem de tulbure pe piata energiei, marcata de cresterea tarifelor la gaze naturale, declansarea anchetei in cazul privatizarii Petrom, ancheta pigmentata cu acuzatii de spionaj si tradare, suspendarea generalilor Romgaz si Electrica de catre ministrul Codrut Seres, pe motiv de licitatii trucate, cazuri ramase inca neprezentate, convocarea in regim de urgenta a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru dezbaterea problemelor din sistemul energetic etc.
Mai jos am sintetizat directiile in care s-au dus discutiile timp de doua zile, controversele nascute pe marginea temelor ridicate.
Controversele Nabucco
Unul din cele mai interesante, disputate subiecte abordate a fost cel al proiectului Nabucco, un proiect mostenit de pe vremea guvernarii PSD si imbratisat si de actualii guvernanti.
Gazoductul