Sfantul Andrei, primul apostol al lui Cristos
Magie populara
La 30 noiembrie, cu 21 de zile inaintea solstitiului de iarna, crestinatatea il sarbatoreste pe Sfantul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Cristos, care i-au purtat cuvantul si legea si pe pamanturile din nordul Dunarii. Peste tot pe unde trecea, oamenii se converteau si-l urmau, uimiti de puterea duhovniceasca si de darul tamaduirii cu care fusese inzestrat. Prins si martirizat, asemeni Invatatorului sau, le-a cerut calailor sa nu-l rastigneasca pe-o cruce, la fel cu cea a Mantuitorului, pentru ca nu este vrednic de ea, ci sa-l tintuiasca in piroane cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, care i-a purtat numele in eternitate.
Nunta lupilor
La romanii ortodocsi, sarbatoarea de Sfantul Andrei s-a suprapus (asa cum s-a-ntamplat cu aproape toti sfintii din calendar) peste o straveche sarbatoare pagana foarte puternica: Andrelusa, sau Ziua Lupilor.
Vechea religie pagana avea la 30 noiembrie o sarbatoare foarte puternica, inchinata lupului, lupilor si divinatiei, in vederea aflarii ursitului sau ursitei. Dupa crestinare, numele sfantului a fost preluat, atribuindu-i-se diminutivul de Andrelusa si pus patron peste cele mai inteligente si mai temute salbaticiuni din padurile noastre: lupii. Pentru imblanzirea si induplecarea lor, de Sfantul Andrei erau interzise toate felurile de munci, dar mai ales carausia, scoaterea animalelor la lucru.
Perioada cuprinsa intre 30 noiembrie si 30 decembrie este si rastimpul in care lupii se imperecheaza si umbla in haite conduse de o capetenie, un animal mai batran, numit si Pastor, investit cu puteri supranaturale. Pastorul lupilor cunoaste faptele si gandurile oamenilor si are asupra lor drept de viata si de moarte.
Asa se face ca pe unii ii iarta, iar pe altii nu. Haita primeste ordine precise, pe care le