In prima jumatate a lui octombrie, paritatea euro/dolar inregistra un minim al acestui an de 1,2485 dolari. Unii dintre analisti vedeau deja euro coborand spre 1,22 dolari.
A venit insa dusul rece din partea economiei americane, care si-a incetinit ritmul de crestere, si deciziile Rezervei Federale de a mentine dobanda de baza la 5,25%, existand semnale care indica o scadere a acesteia, dupa doi ani si jumatate de crestere sub mandatul Greenspan, de la 1% in iunie 2004. Astfel, pentru prima parte a anului viitor se anticipeaza o diminuare a dobanzii la 5%. Trebuie retinut faptul ca la inceputul saptamanii trecute Casa Alba a anuntat o diminuare a cresterii PIB la 3,1% pentru acest an si 2,9% pentru 2007 fata de anticipari, 3,5%, respectiv 3,3%.
In acelasi timp, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a inlaturat dubiile privind majorarea luna viitoare a dobanzii din eurozona de la 3,25 la 3,50%, declarand ca se mentine tensiunea inflationista, bancherii europeni indicand un nivel de 3,75% pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.
La aceste date fundamentale s-a adaugat evolutia buna a economiei europene. In primul rand este vorba de cresterea indicelui german Ifo, care masoara increderea conducatorilor de intreprinderi. Analistii economici din Germania spun ca nivelul de incredere al mediului de afaceri a urcat la un nivel maxim ce nu a mai fost inregistrat decat in urma cu 15 ani. La aceasta s-au adaugat informatiile pozitive venite din partea celei de-a doua economii ca putere din eurozona, cea franceza, care a anuntat, de asemenea, un moral ridicat din partea industriasilor.
Pe de alta parte, evolutia descendenta a monedei americane a fost sustinuta de informatiile privind diversificarea rezervelor denominate in dolari detinute de unele banci centrale, in mod special cea a Chinei.
In consecinta, cursu