Bilant trist:. O manea se intinde peste Carpati. Peste cateva saptamani, se implinesc 17 ani de la rasturnarea dictaturii si instaurarea democratiei in Romania. Mi se pare potrivit sa ne intrebam: ce s-a ales de iluziile si visurile noastre?
Cum arata tara in pragul aderarii la Ue? Lasandu-i pe politicieni sa insire succesele si "realizarile" (nimic de zis: multe vizibile cu ochiul liber) nu putem trece cu vederea ca ne aflam, totusi, la un ceas de bilant trist. Fata de sperantele puse, la inceputul anilor 90, in clasa politica, in intarirea democratiei si a statului de drept, in cresterea nivelului de trai, implinirile de azi palesc. Aruncand o privire, la intamplare, asupra catorva dintre realitatile contemporane, te cuprinde furia, dandu-ti seama cat de neputinciosi suntem, ca romani de rand, in fata "Godzilei" care a pus stapanire pe tot ce misca in aceasta tara.
Despre coruptie. Desi suntem tara cea mai corupta din Europa, nu avem inca in puscarii nici un mare corupt. Nici un mafiot dovedit de-a lungul anilor n-a dat inapoi statului banii furati. Si este vorba de sute de miliarde de euro! Nimeni nu a fost tras la raspundere, pentru distrugerile monstruoase din industrie, din agricultura, din flota, din minerit si din patrimoniul cultural. Nu am auzit sa fi fost confiscata nici o vila de vames, de politist sau de primar, nici o proprietate ilicita, nici un Rolls Royce, nici o suma de bani nefiltrata de Fisc. Sunt personaje care flutura la televiziuni teancuri de zeci de mii de euro, fara ca Fiscul sa-i astepte la iesire si sa-i intrebe daca au platit taxe pe acei bani.
Despre justitie. Pasii spre normalitate facuti in justitie sunt anemici. Iata un exemplu simptomatic: desi au fost acceptati de Consiliul Superior al Magistraturii, in urma selectiei si a parcurgerii tuturor procedurilor legale, sase candidati la posturi in magistratura au pic