(Foto: Gazeta de Cluj)
Dupa ani de tergiversari, statul are in sfarsit bani si pentru protejarea zestrei arhitecturale a oraselor unde istoria durata din maltara si caramida le da si acum un farmec aparte. Oradea este unul dintre putinele municipii ale tarii unde vechile cladiri, amintiri ale secolelor trecute, sunt inca in picioare si au o utilitate practica pentru urbe.
Insa stadiul avansat de degradare si lipsa acuta a fondurilor pentru reabilitare le-a transformat pe multe dintre ele in adevarate pericole publice. Guvernul pare decis sa puna capat acestei situatii, alocand importante ajutoare banesti pentru salvarea a ceea ce se mai poate din arhitectura veche.
Suma pe care o va putea primi un solicitant de credit nu poate sa depaseasca 10% din fondul de creditare disponibil la Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI).
Pentru ca administratia locala din fiecare localitate bihoreana este cea care trebuie sa se ingrijeasca de protejarea si promovarea monumentelor istorice pe care le detine, Primaria Oradea este raspunzatoare pentru ca fiecare proprietar de monument istoric sa obtina toate informatiile necesare.
De precizat este ca nu numai ONMI ofera credite. Fonduri pentru lucrari de protejare a cladirilor monumente istorice se acorda si prin Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si din alte surse de finantare, in conditiile in care MCC si administratia locala contribuie la acoperirea costurilor lucrarilor de protejare si de interventie.
Ultima metoda de finantare vizeaza persoanele fizice sau juridice de drept privat care, din cauza lipsei banilor, nu au posibilitatea, ca din resurse proprii, sa puna in aplicare activitati de protejare a monumentelor istorice pe care le detin