Corneliu Coposu(Foto: Gazeta de Cluj)
Despre Corneliu Coposu, in familie, se vorbea cu respect. stiam, printre altele ca parintii lui vizitau des localitatea mea natala Badacin, iar tatal lui, protopopul greco-catolic Valentin Coposu oficia frecvent slujbe in capela locuintei lui Iuliu Maniu. Ulterior, parintele meu, in intervalul 1937-1940, i-a luat locul.
Am mai cunoscut ca impreuna cu un grup de studenti PNT, Coposu s-a implicat in edificarea scolii din localitate pe un teren donat de marele lui inaintas. In aceasta scoala am si facut si primele doua clase.
In anii 1987-1988, eram pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, impreuna cu tatal meu Simion Man, cand ne-am intalnit cu un domn elegant, cu o statura atletica, dar supla. Cei doi s-au imbratisat si atunci l-am vazut prima oara. Desi la inceput, au discutat chestiuni familiale si despre prieteni comuni, am incercat sa-l intreb despre anii 1940.
Aparuse, nu demult, carti interesante, cum a fost cea a lui A. Simion despre 23 august, iat I. Scurtu scrise o istorie a PNT in care am aflat si adevaruri referitoare la unul din cele mai importante partide si despre liderul lui intransigent, Iuliu Maniu. Se demonstra ca afacerea Skoda, a fost montata de Carol II in incercarea de a submina autoritatea morala a conducatorului de partid.
Mi-a raspuns foarte amabil, aratand ca o reconstituire deosebit de exacta acelor petrecute al 23 august nu este posibila, doearece vagoane cu arhive au fost duse in Uniunea Sovietica, doar ca in anumite limite, se face un efort sa se spuna mai multe lucruri ca inainte. Mi-a mai relatat ca Ilie Ceausescu i-a cerut sa scrie o relatare cat mai directa si obiectiva a celor petrecute atunci.
Manuscrisul redactat a fost depus la arhiva Comitetul Central (CC). Ba mai mult, prin D