Sute de produse. Zeci de branduri deja cunoscute în ţările europene. De la 1 ianuarie, acestea vor invada piaţa românească, iar multe din acestea vor avea preţuri mai mici decât cele autohtone. Ca urmare, producătorii români s-ar putea vedea nevoiţi să mai reducă unele preţuri, în special diversele tipuri de produse lactate. E posibil ca producătorii să se confrunte cu un şoc, în primele luni după aderare", a declarat Sergiu Chelmu, secretar general în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă. Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, crede însă că impactul se va resimţi mai puternic la vin şi mai puţin la produsele din lapte şi carne. "Faţă de 1995, anul aderarii Austriei, subvenţiile acordate în UE la lapte au scăzut cu 75 la sută. Fermierii din Ungaria şi Polonia au resimţit diferit impactul aderării, în funcţie de subvenţiile care se acordau în respectivele state înainte de aderare", a subliniat Steriu. Potrivit acestuia, la şase luni de la aderare, fermierii polonezi, unde subvenţiile acordate de stat fuseseră mai mici, erau foarte mulţumiţi, pentru că îşi puteau vinde produsele cu preţuri mai bune după momentul integrării. În schimb, fermierii din Ungaria, ţara care acorda subvenţii mult mai mari decât in UE, au fost nemultumiti in primele luni după integrare, pentru ca au fost nevoiţi să îşi scadă preturile la nivelul celor europene. "România are subvenţii mai mici decat cele din UE, ne asteptăm ca fermierii să fie mulţumiţi după aderare, iar preturile sa ramana relativ constante", a spus Steriu. În schimb, la vinuri acesta crede că preţurile vor scădea după aderare, pentru că soiurile noastre sunt destul de bătrâne, producţia este de 3-4 ori mai mică, ca urmare, preţurile la vinurile autohtone sunt în prezent mai mari decât cele din Spania, Franţa, de exemplu. Referitor la carne, reprezentanţii firmelor de pr