Biserica Evanghelica din Bistrita - monument istoric(Foto: Romania Libera)
Proprietarii monumentelor istorice care vor sa obtina credite pentru reabilitarea si protejarea acestor cladiri au mari batai de cap cu intocmirea documentatiei necesare, extrem de stufoasa. Tinand cont de faptul ca termenul-limita de depunere a actelor la Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI) din Bucuresti este ultima zi lucratoare a lunii ianuarie, timpul ramas pare extrem de scurt.
Analiza si evaluarea solicitarilor inaintate de catre solicitantii de credite va fi efectuata pe baza unor criterii foarte stricte, iar suma pe care o poate primi un proprietar nu poate depasi 10 la suta din fondul de cre-ditare disponibil. Conform datelor de pe site-ul ONMI, numai in Bistrita-Nasaud au fost inventariate, in 2004, un numar de 769 de monumente istorice.
Din pacate, documentatia ce trebuie depusa in acest sens de proprietari este extrem de complexa, iar pentru ca un proiect sa aiba sanse reale sa fie finantat, aceasta trebuie sa fie intocmita ca la carte.
Birocratia care ucide
Zeci de studii, declaratii, extrase si aprobari trebuie sa fie depuse la dosarul pe care solicitantul de credit il intocmeste.
Pentru un singur obiectiv este nevoie de cerere justificativa, declaratie pe propria raspundere, acte prin care proprietarul face dovada veniturilor, declaratie pe propria raspundere a debitorului cuprinzand veniturile, altele decat cele pentru care a depus acte doveditoare, precum si acte justificative din care sa rezulte ca solicitantul dispune de sumele necesare restituirii creditului.
Numai intocmirea tuturor studiilor si proiectelor scoate din buzunarul solicitantului cateva milioane bune de lei vechi, plus nenumarate zile pe drumuri.
@N_P