# Codrut Seres: Actiunea de aur este folosita "cu fereala", ca o "pisica" aratata OMV si altor investitori din domeniul energiei
# Dan Ioan Popescu: Adrian Nastase fuge de raspundere cand afirma ca a aprobat contractul de privatizare al Petrom fara sa stie ce contine
In plin scandal al privatizarii Petrom, fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, vine cu o informatie-surpriza: statul roman detine "actiunea de aur" la toate companiile privatizate din sectorul energetic, ceea ce i-ar da drept de veto in multe dintre deciziile OMV- Petrom, inclusiv in chestiunea controversata a cresterii preturilor.
"In cazul Petrom, in pofida opozitiei Uniunii Europene s-a prevazut ca actiunea de aur va fi pastrata pentru 5 ani", sustine Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei in guvernarea PSD (2000 - 2004).
El mai sustine ca statul roman are putere de decizie in toate companiile privatizate din sectorul energetic: Petrom, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si regionalele Electrica preluate de investitori straini.
"Statul roman are putere de veto in deciziile care se iau la aceste companii.
In cazul Petrom, scumpirea gazelor nu ar fi fost, ca atare, posibila, fara acordul statului", sustine Popescu. Afirmatie contrazisa de Codrut Seres, actualul ministru al Economiei, coleg de partid cu D.I. Popescu. Seres confirma existenta actiunii de aur, dar sustine ca statul nu o poate invoca, oficial, pentru a impune politica de preturi a companiei privatizate.
"Statul roman si-a pastrat, intr-adevar, dreptul de veto, dar numai pe decizii majore, care vizeaza structura companiei, profilul de activitate, sediul social etc. Este, oricum, o practica neobisnuita pentru Uniunea Europeana, care ne preseaza sa renuntam la ea. Am primit chiar in septembrie o scrisoare de la UE, in acest sens.
Noi pregatim un raspuns s