Privatizarile deficitare din domenii de interes strategic au fost semnalate, in fiecare an, factorilor in drept de catre Serviciile de informatii. Desi, de cele mai multe ori, era vorba despre infractiuni care aduc atingere securitatii nationale, autoritatile par sa nu se grabeasca sa ia masuri.
Potrivit ultimelor semnale ale Serviciului Roman de Informatii, au fost descoperite deficiente majore in implementarea proiectelor de reabilitare si dezvoltare a infrastructurii nationale, asociate mai ales practicilor ilegale in atribuirea si executarea contractelor in domeniu. Procesul de modernizare a infrastructurii a fost afectat de incredintarea, pe criterii clientelare, a unor proiecte investitionale de anvergura, in conditii dezavantajoase pentru beneficiari, ori conditionarea atribuirii contractului de subcontractarea unor lucrari catre firme agreate.
De asemenea, ofiterii au descoperit acceptarea, uneori interesata, de catre factorii abilitati, a unor derogari de la parametrii de calitate prevazuti in caietele de sarcini, decalari ale termenelor de executie, precum si suplimentari nesustinute tehnic ale costurilor de executie a lucrarilor ori efectuarea anticipata a unor plati.
O alta lacuna descoperita de ofiteri este lipsa de preocupare a factorilor responsabili pentru solutionarea problemelor juridice (indeosebi cele asociate statutului unor terenuri) care au grevat asupra demararii/derularii unor investitii, precum parcurile industriale.
Protectia factorilor de mediu
Ca urmare a dezinteresului unor factori de conducere ai unor agenti economici poluatori pentru respectarea legislatiei din domeniul protectiei mediului si, in special, pentru realizarea programelor de conformare stabilite la obtinerea autorizatiilor de mediu sau la achizitionarea pachetelor majoritare de actiuni, respectiv insuficienta fondurilor disponibi