(Foto: Gazeta de Cluj)
Peste ceva mai putin de o luna Romania va intra In marea familie a Europei, Uniunea Europeana. Chiar daca si pana acum Romania avea obligatia de a se supune unor norme europene, Incepand cu 1 ianurie 2007, aceste norme vor deveni litera de lege.
In cele ce urmeaza va prezentam o serie de spicuiri din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, precum si din protocoalele aditionale ale Conventiei. Pe baza acestor acte, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) - instanta care de nenumarate ori a dat verdicte Impotriva celor date de Justitia romana - accepta si judeca plangerile europenilor.
Activitatea si modul de functionare al CEDO este stabilit tot de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale si de protocoalele aditionale.
Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale / Adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950. A intrat In vigoare la 3 septembrie 1953. Romania a ratificat Conventia prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994.
“Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei, luand In considerare Declaratia Universala a Drepturilor Omului, proclamata de Adunarea generala a Natiunilor Unite la 10 decembrie 1948, considerand ca aceasta declaratie urmareste sa asigure recunoasterea si aplicarea universala si efectiva a drepturilor pe care ea le enunta, Considerand ca scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o uniune cat mai stransa Intre membrii sai si ca unul dintre mijloacele pentru a atinge acest scop este apararea si dezvoltarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,
Reafirmand atasamentul lor profund fata de aceste libertati fundamentale care constituie temelia I