Ionel Manafu(Foto: Replica de Constanta)
Peste 24 de miliarde de lei, incredintate direct
Constanta a fost ferita anul acesta de inundatii catastrofale, potopurile din anii trecuti ramanand sa alimenteze doar cosmarurile celor care la un moment dat si-au vazut existenta amenintata de furia apelor.
Casele s-au refacut, oamenii se straduiesc sa uite, ba chiar si Obeliscul din Costinesti a fost repus la locul sau, iar ministrii aduna puncte in sondajele de popularitate prin vizitele periodice pe santierele in care Apele Romane incearca sa repare dezastrul produs de viituri.
Iar odata cu intrarea apelor in matca, au revenit pe fagasul normal si mai vechile metehne referitoare la achizitiile publice. Asa se face ca Directia Apelor Dobrogea- Litoral (DADL) continua sa atribuie contracte prin negociere directa, la un an de la producerea inundatiilor.
Situatiile exceptionale impuse de lege pentru acest gen de achizitii au fost inlocuite se pare de prestigiul unor firme infiintate parca special pentru a incasa banii statului. Si nu stim cum se face ca aceste firme s-au abonat in ultimii ani la toate scandalurile de coruptie care au zguduit Ministerul Mediului.
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca un numar redus de "baieti destepti”- cum ii denumea ministrul Seres pe profitorii din industria energetica - au ajuns sa controleze tot ce inseamna refacerea infrastructurilor afectate de inundatii.
La solicitarea ministrului Sulfina Barbu, procurorii anticoruptie au deschis anul trecut dosarul "Digul”, in care au luat la puricat toate contractele incheiate intre 2000 si 2004 de Ministerul Mediului pentru lucrari hidrologice.
Motivul era foarte simplu: in patru ani de zile, din sutele de firme de specialitate exis