Atat euro, cat si dolarul si-au continuat ieri evolutia depreciativa fata de leu, pe fondul ordinelor mari de vanzare venite de la clientii locali ai bancilor. Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,4825 fata de 3,4904 lei, vinerea trecuta. Insa in piata situatia a fost si mai favorabila leului. Astfel, de la o deschidere la 3,4850 - 3,49 lei, euro a coborat la inchidere la 3,4730 - 3,4770 lei. “Leul dispune de resurse care sa readuca raportul sau fata de euro la minimul de 3,46 lei al acestui an, comenta un dealer bancar. Doar unele miscari speculative importante ale nerezidentilor ar putea avea ca efect o miscare inversa. Din partea dolarului nu pot apare probleme, cata vreme Rezerva Federala nu mai e dispusa sa majoreze rata dobanzii. Poate doar miscarea in sus din euro-zona, unde dobanda va creste de la 3,25 la 3,50% ar putea afecta leul. Sau miscari socio-politice neprevazute in zonele emergente". Cursul dolarului a coborat de la 2,6674 la 2,6541 lei, evolutie la care au contribuit atat miscarile de pe piata romaneasca cat si de pe cele internationale.
Paritatea euro/dolar a fluctuat pe pietele internationale, intre 1,3085 si 1,3177 dolari, nou maxim pentru acest an atins de moneda unica si al ultimelor 20 de luni. Deprecierea dolarului s-a accentuat saptamana trecuta, situatie la care a contribuit publicarea indicelui Ifo privind climatul economic din Germania si a asteptarilor referitoare la decizia BCE de majorare a ratei dobanzii de politica monetara, ceea ce a sporit interesul investitorilor pentru euro.
Dobanzile la o zi au fluctuat ieri intre 8,50 si 9%, iar BNR a atras de la 16 banci cemrciale 2,811 miliarde lei in depozite cu scadenta la o luna a caror dobanda este de 8,75%.
Atat euro, cat si dolarul si-au continuat ieri evolutia depreciativa fata de leu, pe fondul ordinelor mari de vanzare venite de la clientii locali ai bancilor.