In pofida numarului mic de livrari de noi spatii de birouri, in prima parte a anului 2006 piata a fost mai activa ca niciodata din perspectiva tranzactiilor, se arata intr-un studiu al companiei Colliers. Ca o confirmare este si atingerea pragului de 1 mil. mp pe acest sector, odata cu finalizarea proiectelor din prima jumatate a anului in curs, arata analistii CB Richard Ellis. Suprafata de birouri livrata in aceasta perioada a fost cu 41% mai mare fata de stocul total de birouri finalizat anul trecut (146.000 mp), care a crescut cu 207.000 mp, din care 36% sunt spatii de clasa A.
Colliers atrage atentia asupra gradului foarte mare de ocupare
Absorbtia totala de 48.000 mp de Clasa A si 36.000 mp de Clasa B a fost solutionata mai ales prin contracte de preinchiriere ce vizeaza cladiri al caror termen de livrare este prevazut pentru urmatoarele 18 luni.
Urmatorii doi ani vor inregistra o schimbare majora in privinta balantei dintre cerere si oferta, avand in vedere cresterea semnificativa a stocului de spatii noi. Astfel, proiectele de Clasa A cu mari sanse de finalizare in perioada mentionata vor suplimenta cu peste 70% stocul actual de 290.000 mp.
In prima jumatate a anului curent a fost inchiriata o suprafata aproape egala cu totalul suprafetei inchiriate intreg anul trecut: 48.000 mp tranzactionati in ianuarie - iunie 2006 fata de 50.000 mp in 2005. Aproape jumatate din tranzactiile semnate (46%) au fost contracte de preinchiriere, avand ca obiect spatii in cladiri ce vor fi finalizate in a doua parte a anului, precum Millennium Business Center, Victoria Park sau Bucharest Business Park (corpul D).
Principalele surse ale cererii de spatii de birouri de Clasa A au fost reprezentate in continuare de industria IT si sectorul financiar, care insa nu au inregistrat cotele din anii precedenti. 45% din totalul tranzactiilor rea