Aproximativ 9.000 de persoane au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la concursul organizat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in speranta ca vor obtine un post de consilier fiscal. Surprinzator a fost faptul ca doar 24 au reusit sa treaca probele, multi dintre participanti acuzand reprezentantii statului ca au dat subiecte gresite si ca nu au urmarit decat sa incaseze taxa de participare la examen.
Cate 300 de lei a platit fiecare dintre cei care s-au prezentat la concurs. Autoritatile spun ca examenul a fost corect, recunoscand ca subiectele au fost dificile, insa candidatii au fost cei care nu s-au pregatit.
"A fost un examen corect in care au contat foarte mult domeniile de activitate. MFP a pus accent pe asistenta contribuabilului. Un consultant fiscal trebuie sa stie sa asiste agentul economic, sa nu faca evaziune si sa plateasca taxele la stat", a declarat Daniel Chitoiu, subsecretar de stat in MFP. Cei care nu au obtinut in aceste zile certificatul de atestare mai au o sansa in luna februarie, anul viitor, cand se va desfasura urmatorul concurs.
Activitatea de consultanta fiscala poate fi exercitata doar de cei care au obtinut certificatul de atestare emis de Ministerul Finantelor, in urma promovarii unui examen. Conform regulamentului de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, aprobat de Guvern, aceasta profesie poate fi exercitata de persoane fizice independente si cabinete individuale. Acestia pot acorda asistenta la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, probleme fiscale, creante bugetare si asigura reprezentare in fata organelor fiscale sau a instantei judecatoresti, pentru expertiza fiscala.
Aproximativ 9.000 de persoane au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la concursul organizat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in speranta ca vor obtine un post de consilier fiscal. Surp