sursa: www.imob.orgDocumente:
Modificarile si Noutatile Codului Rutier
(28.11.2006) PDF
Incepand cu data de 1 decembrie viata soferilor se va complica in urma intrarii in vigoare a noului cod rutier. Acesta abordeaza un sistem nou prin care soferii sunt amendati cu puncte de penalizare, cumularea unui numar de 15, atragand automat suspendarea permisului de conducere.
Unul din aspectele cele mai importante il constituie exonerarea soferilor in cazul provocarii unui accient de circulatie produs ca urmare a neatentiei pietonilor. HotNews.ro va propune o scurta trecere in revista a schimarilor importante prevazute de noul cod rutier.
Principalele modificari
Conducatorii auto vor fi obligati sa foloseasca farurile si in timpul zilei in cazul in care se deplaseaza in afara orasului.
Folosirea detectoarelor de radar va fi permisa de lege.
Pietonii care traverseaza prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului poarta intreaga raspundere in eventualitatea unui accident.
Organizarea si participarea la curse ilegale de masini va intra sub incidenta Codului penal.
Medicii vor fi trasi la raspundere penala in cazul in care vor omite sa informeze politia in legatura cu starea de sanatate a pacientilor din cauza carora au rezultat accidente soladate cu morti si raniti.
Folosirea de catre soferii de motociclete a luminilor a farurilor indiferent de momentul zilei a devenit obligatorie.
Lipsa asigurarii de raspundere civila va atrage dupa sine retinrea certificatului de inmatriculare si placutele de inmatriculare ale masinii.
Puncte-amenda vs. puncte de penalizare
Este important de facut diferentierea intre punctele de penalizare si punctele-amenda. Punctele de penalizare (minimum 2, maximum 6 pentru anumite contraventii) reprezinta o sanctiune suplimenta