Cartierele de blocuri clujene, in atentia urbanistilor straini. Cultura urbana autohtona versus cea franco-germana
Incepand cu 21 noiembrie 2006, Centrul Cultural Francez din Cluj si Centrul Cultural German din Cluj organizeaza o serie de reuniuni cu tema "Cartierele de blocuri in secolul XXI", evenimente similare urmand sa aiba loc, sub titulatura majora "Cultura urbana", si in alte mari orase ale tarii, ca Bucuresti, Timisoara, Brasov, Iasi. Toate acestea se desfasoara cu sprijinul Fondului Elysée, ce are ca scop sprijinirea proiectelor germano-franceze, fiind infiintat in 2004, la 40 de ani de la semnarea Tratatului Elysée, intre presedintele Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963.
Viata in cartierele de blocuri, indicator al crizelor economice si politice
Dezbaterile vor porni de la o problema, se pare, deosebit de acuta pentru Franta si Germania zilelor noastre, si anume cartierele de blocuri.
Acestea au inceput sa se dezvolte de la sfarsitul secolului XIX, odata cu industrializarea fortata, care a adus la orase o noua forta de munca, formata in mare parte din populatia de la sate si muncitori straini.
In prezent, recesiunea economica si marile schimbari sociale si politice se resimt in special de catre locuitorii acestor zone urbane, in mare parte muncitori, ceea ce face ca noile cartiere de blocuri sa fie unul dintre principalii indicatori, si, prin urmare, un factor deloc de neglijat al crizelor economice si politice.
Aceasta stare de lucruri, specifica Frantei si Germaniei, va fi pusa in oglinda cu situatia Romaniei, unde orasele dominate de cartiere de blocuri sunt foarte numeroase, acest tip de locuinte fiind insa atractive pentru o arie mult mai larga de populatie, formata in special din clasa mijlocie si studenti.
O alta deosebire consta in absenta uno