Targul International Gaudeamus - “carte de invatatura”, organizat de Radio Romania, in perioada 22- 26 noiembrie, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo, renaste, de 13 editii, sub protectia unui imn al infratirii internationale intru tinerete. Un cantec care indeamna la unirea visurilor soptite pe margini de timp. Si cine ne poate opri sa ne bucuram de binefacerea visurilor, a cunoasterii, a castigului pe care ti-l aduce cititul cartilor?
Cartea, Imperiul Gutenberg revarsat peste urbe, strecurat in linistea caselor primitoare, in noptile tarzii de lectura sau in gravitatea diminetilor consacrate studiului. O sarbatoare a bucuriei, una dintre cele mai placute, mai roditoare, mai nobile. Sau, pur si simplu, targul de toamna al cartii, sub semnul bucuriei. Al pacii.
Orice se poate spune - chiar repetand ceea ce s-a mai spus frumos si benefic mintilor noastre insetate de cunoastere - atunci cand un oras intreg are privilegiul sa se trezeasca in sunetul unei trompete care anunta domnia Mariei Sale - Cartea. Fie si numai pentru cateva zile.
Un scriitor spunea candva ca toate cartile folositoare ar trebui sa se vanda la preturi foarte mici. Ganditi-va ca numai asa ar putea sa aduca lumina in mintile acelora care cunosc beneficiul iluminarii si pierderea cauzata de ignoranta. Dar intr-o lume guvernata de concurenta - pe care cu totii o resimtim de ceva vreme - in care afacerea conteaza, buzunarele infometatilor de lectura sunt din ce in ce mai goale.
La Gaudeamus, pretul cartii a facut fata, atat cat a putut, puterii cumparatorilor si politicii acelora care l-au conceput. Reducerile, de la 10 la 20 la suta - unele edituri au depasit aceste cifre! - n-au adus, totusi, prea multe zambete pe fetele cititorilor pasionati.
Le-am vazut pe chipuri bucuria, dar si tristetea si ezitarea. S-au inghesuit la cozi, asteptand autografel