Aproximativ 30 de miliarde de euro trebuie sa absoarba Romania in perioada 2007-2013, suma reprezentata de fondurile post aderare. Autoritatea care va gestiona acest fonduri va fi Ministerul Integrarii Europene, care din 2007 se va transforma intr-un minister al Dezvoltarii Regionale.
Din totalul celor 30 de miliarde, mai bine de 1,5 miliarde trebuie cheltuite in primul an al aderarii.
Laurentiu Gabriel Friptu, director general in cadrul Ministerului Integrarii Europene, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca desi Romania are avantajul experientei celor care au aderat la UE inaintea noastra, niciuna dintre tarile “proaspat membre” nu au reusit sa foloseasca mai mult de 30%, procent care nu ar fi unul bun si pentru tara noastra.
Descentralizarea - solutie de accesare a fondurilor structurale
Pentru ca procesul de absortie sa dea rezultate, Gabriel Friptu considera ca trebuie sa existe un proces continuu de intarire a responsabilitatii autoritatilor locale si de descentralizare.
Astfel, din 2007, Ministerul Integrarii Europene se va transforma intr-un minister al dezvoltarii regionale, “focalizandu-si preocuparile spre gestionarea de fonduri, acoperirea zonei de cooperare teritoriala”, a precizat reprezentantul MIE.
Folosirea fondurilor structurale trebuie sa fie vizibila in dezvoltarea locala si regionala.
In aceeasi conferinta de presa, secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a explicat faptul ca Legea finantelor publice locael a fost modificata cu acest scop.
Din 2008, fiecare administratie locala va prevede in bugetul propriu, doua tipuri de cheltuieli:cheltuieli functionale si cheltuieli de dezvoltare. Cheltuielile de functionare urmeaza sa fie acoperite din bugetul propriu, iar in caz de nevoie vor fi suplimentate cu cele