(Foto: Saptamana Clujeana)
Companiile au constientizat ca retehnologizarea si cresterea productivitatii sunt necesitati economice imposibil de ignorat. Insa, cum nu toate au fondurile necesare pentru plata cu „banii jos” a echipamentelor si utilajelor, solutia cea mai la indemana este imprumutul bancar.
Pe langa celelalte rigori impuse pentru accesarea unui imprumut, companiile trebuie sa prezinte garantii ferme, prin care banca se asigura ca va reusi sa isi recupereze sumele imprumutate, in cazul in care acestea intra in incapacitate de plata.
19 banci colaboratoare
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sunt afectate cel mai tare de problema garantarii creditelor. O posibila solutie este apelarea la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Fondul a fost infiintat in decembrie 2001 si acorda garantii pentru imprumuturi pe termen scurt, mediu sau lung.
Plafonul de operare este de 800.000 de euro, iar in cazuri speciale, cu acordul Consiliului de Administratie, acesta poate fi suplimentat. Pana in prezent, institutia a semnat conventii cu 19 banci.
Liviu Apetrei, inspector financiar-bancar al reprezentantei Cluj a FNGCIMM, afirma ca din totalul celor 19 banci cu care s-au semnat protocoale, doar 8-9 foarte sunt cooperante in acordarea de imprumuturi garantate de Fond, cel putin in cazul Clujului.
Pe langa creditele pentru modernizare si retehnologizare, Fondul garanteaza si investitii pentru realizarea de noi capacitati de productie sau achizitionarea de mijloace de transport sau cladiri, dar si credite imobiliare pentru realizarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie industriala sau comerciala.
In functie de tipul creditului, comisionul