Studenţii şi tinerii absolvenţi de învăţământ au sesizat existenţa unui deficit de forţă de muncă şi joacă tare. Chiar şi cei fără experienţă aşteaptă, în medie, un salariu de Studenţii şi tinerii absolvenţi de învăţământ au sesizat existenţa unui deficit de forţă de muncă şi joacă tare. Chiar şi cei fără experienţă aşteaptă, în medie, un salariu de 300 de euro. Vor să progreseze rapid din punct de vedere profesional, motiv pentru care perspectiva de dezvoltare i-ar face să mai "lase" la salariu.
Piaţa muncii este foarte dinamică, iar loialitatea, relativ scăzută. Aceasta este concluzia studiului "Percepţii şi atitudini ale tinerilor asupra pieţei muncii", realizat la începutul acestei luni de firma de consultanţă în resurse umane Synergize Consulting. Firma este un joint venture între expertiza în cercetare de piaţă a lui Daedalus Consulting şi expertiza în consultanţă şi dezvoltare organizaţională a firmei Tmurot, din Israel. Studiul a vizat populaţia între 19 şi 28 de ani, studenţi sau absolvenţi de învăţământ superior, fiind făcut pe baza unui eşantion probabilistic.
Aşteptările salariale medii ale celor fără experienţă se ridică la 300 de euro şi cresc până aproape de 500 de euro atunci când au aproape trei ani de experienţă, etapă în care tinerii profesionişti speră deja la o poziţie de senioritate sau la una de management. Aşteptările salariale cresc însă substanţial între trei şi patru ani de experienţă. Studiul mai arată şi faptul că, în general, tinerii sunt dispuşi să muncească peste program, dar aşteaptă o recompensare imediată a muncii lor. Pentru un job mai bun, ei sunt dispuşi să-şi părăsească oraşul în care locuiesc. Aproape 18% declară că s-ar muta în altă localitate pentru o slujbă mai bună, alţii 26% fiind de acord parţial cu această afirmaţie.
Dezvoltarea compensează salariul
O veste bună pentru angajatori. Tinerii nu se ui